Paras hillolusikkani, hillonvalmistuksen alkeita

Hillolusikalla tarkoitan tässä tärkeää hillonvalmistuksen työvälinettäni, puista lusikkaa, jolla hämmennän kattiloissani muhivia seoksia, joita aikanaan nautitaan hilloina monenlaisten ruokien lisukkeina, harvemmin yksinään, tai ehkä joskus salaa ja erityiseen makeannälkään.

Hillolusikkani on jo kokenut, sen näkee väristä

Hillo on marjoista, hedelmistä, kasviksista tai jopa ruusunterälehdistä ja sokerista sekä pienestä määrästä vettä tai muuta nestettä keittämällä valmistettua säilykettä. Hillo voi olla makeaa, kuten mansikkahillo tai kirpeän ja tulisen makeaa, kuten Paholaisen hillo.

Hillon valmistuksen peruspilarit ovat laadukkaat raaka-aineet, sokeri, pektiini, joko raaka-aineista itsestään (tai lisättynä erikseen) tai käyttämällä hillosokeria, johon pektiiniä on lisätty. Hillo valmistuu raaka-aineissa olevan pektiinin, sokerin ja kuumuuden eli keittämisen aikana syntyvän kemiallisen prosessin ansiosta eli jäähdyttyään valmis hillo on jähmeää ja kiinteää.

Hillonvalmistuksen välineistöä

Nykyään hillon valmistusta on helpotettu valmiilla hilloamiseen tarkoitetulla hillosokerilla, jonka avulla kuka tahansa saa hillon onnistumaan. Itse pidän enemmän sellaisesta hillosta maultaan ja koostumukseltaan, joka ei ole tehty juuri kuin siinä hillosokeripussin kyljessä lukee ja kokemukseni mukaan saan parasta hilloa niin. Ei liian jäykkää ja maultaan luonnollisempaa.

Hillonvalmistuksessa tarvitset ainakin seuraavia välineitä ja astioita:

 • 2 teräskattilaa, toinen hillon valmistukseen ja toinen lasipurkkien steriloimiseen tai steriloi lasipurkit uunissa
 • hillolusikka, itse käytän puista, jolla sekoitat hilloa valmistuksen aikana, en ole ikinä valmistanut hilloa vain kattilaa ravistamalla, kuten jossain neuvotaan, tulisikohan sillä konstilla pohjaan palanutta hilloa, kokeilen ehkä joskus
 • mittausvälineitä marjojen, hedelmien, sokerin ja mausteiden mittaamiseen ja/tai keittiövaaka
 • veitsi ja leikkuulauta, jos raaka-aineita pilkotaan pienemmiksi
 • reikäkauha, jolla kuorit vaahdon keittämisen aikana
 • teräskauha, jolla laitat hillon lasipurkkeihin
 • hillosuppilo, pärjäät ilmankin
 • lasipurkkeja kansineen
 • nimilappuja tai yksinkertaisesti maalarinteippiä, joihin kirjoitat hillon nimen ja valmistusvuoden tai päivän ja laitat purkin kylkeen

Ja sitten ne pääraaka-aineet:

 • marjoja
 • hedelmiä
 • kasviksia
 • yrttejä
 • syötäviä kukkia

Laadukkaita, ensiluokkaisia.

Ja sokeria, hillosokeria, vettä, mehuja tai muita nesteitä.

Lasipurkit steriloin itse isossa kattilassa, jonne laitan vettä ja sinne lasipurkit suuaukko pohjaan päin sekä peltikannet. Kuumennan veden kiehuvaksi, sammutan levyn ja annan purkkien olla siellä, kunnes tarvitsen niitä. Toinen keino on laittaa puhtaat lasipurkit sanomalehden sivuihin käärittyinä uuniin pellille tai ritilän päälle ja kuumentaa uuni 100 C:seen ja antaa olla siellä n. 15 minuuttia.

 

Lasipurkkien sterilointi

Hillot säilyvät hyvin seuraavaan vuoteen, kun olet valmistanut ne hyvistä raaka-aineista (ei pilaantuneita, homehtuneita), olet valmistuksessa huolellinen, sinulla on steriloidut säilytysastiat ja olet kiertänyt kannet tiukasti kiinni. Jäähdytät valmiit hillopurkit nopeasti ja säilytät ne alle +10 C:ssa eli jääkaapissa tai kylmäkellarissa.

Hillon valmistaminen itse on edullista, hauskaa ja yksinkertaista, kunhan oppii perusasiat. Saat ihan varmasti paremman makuista hilloa, kuin tehdasvalmisteiset hillot ovat. Ja tiedät, mitä olet hilloosi laittanut.

Seuraa blogiani niin saat kokeilemiani hilloreseptejä ja muita vinkkejä hillon valmistukseen ja muihinkin kiinnostuksen kohteisiini.

 

 

 

 

2 Comments Lisää omasi

 1. Päivitysilmoitus: Kirsikkahillo – Hillokeittiö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s