Persikkachutney

Chutney on mausteinen, kirpeänmakea kasviksista, hedelmistä, marjoista ja mausteista sekä sokerista ja etikasta valmistettu säilyke. Chutney on alkujaan intialainen ruoanlisäke ja mausteosa ja sitä voi käyttää monenlaisten liha- kala- ja kasvisruokien lisukkeena. Juuri valmistunut persikkachutney oli erinomaista paahtoleivän päällä kera lehtisalaatin ja juustoviipaleen.

Aprikoosi-inkiväärihillo ja persikkachutney

Sunnuntainen sadepäivä innosti kokkailemaan kotosalla ja sain synnytettyä persikkachutneyn ja aprikoosihillon. Varsinaiset sadepäivän auringonpilkut.

Persikkachutneyn aineksia

Persikkachutney

1kg persikoita

1 isohko sipuli

2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuina

2 rkl raastettua inkivääriä

1 kokonainen punainen chili

1 rkl ruokaöljyä

1 tähtianis

1 tl sinapinsiemeniä

1/2 dl etikkaa

2,5 dl kidesokeria

 

Kuori persikat ja poista kivet. Kuutioi persikka pienehköiksi tasakokoisiksi kuutioiksi. Kuutioi sipuli. Hienonna valkosipulinkynnet ja chili sekä raasta inkivääri.

Laita ruokaöljy kattilan pohjalle (teräskattila) ja lisää sipulit, valkosipuli, chili ja inkivääri. Kuullota aineksia pari minuuttia puulusikalla sekoittaen, lisää persikkakuutiot, tähtianis, sokeri ja etikka.

Chutneyn keittäminen

Keitä seosta vähintään 30 minuuttia välillä puulusikalla hämmentäen. Kun seoksen ainekset ovat pehmenneet tarpeeksi ja seos tuntuu hämmentäessä paksuhkolta, lopeta keittäminen. Anna seoksen tasaantua, poista tähtianis ja purkita steriloituihin lasipurkkeihin.

Tällä ohjeella tuli minun mielestäni tarpeeksi voimakkaan makuinen ja kirpeähkö chutney. Oman makusi mukaan voit lisätä erilaisia mausteita ja tehdä tulisempaa tai miedomman makuista. Voit myös soseuttaa valmiin seoksen mikäli et halua sattumia.

Pääraaka-aineina voit käyttää lähes mitä tahansa hedelmiä, kasviksia, marjoja ja niiden yhdistelmiä. Odotan vain, että saan kotimaisia omenia raaka-aineekseni tai miltä kuulostaisi tomaatti-sipulichutney, kesäkurpitsachutney jne…

Sadepäivän auringonpilkut esijäähtymässä

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s