Mustikkahillo

on

Tänä vuonna on helppo löytää mustikoita, ne ovat suuria ja niitä todella on runsaasti. Mustikkahillo on ollut minulle se perushillo, jota käytän aamujogurttini maustamiseen lähes päivittäin. Ohukaisten, puuron ja tietenkin vaniljajäätelön kanssa aivan erinomaista.

Mustikka

Mustikkaa löytyy monenlaisista metsistä, kunhan siellä on riittävästi valoa. Muutamia vuosia sitten harvennushakatut metsät, joista löytyy myös koivua tai suonlaidat ovat myös hyviä mustikkapaikkoja.

Mustikka on erittäin värjäävää ja siksi kerään keittiön lattialta maton pois, suojaan työpöydän sanomalehdellä ja olen normaalia varovaisempi hillonteossa.

Mustikkahillo

3l mustikoita

1dl vettä

3dl hillosokeria

4dl kidesokeria

Laita mustikat ja vesi kattilaan (teräs 5l) ja kuumenna, kunnes alkaa muodostumaan höyryä. Lisää sokerit ja hämmentele hillomassaa välillä puulusikalla. Ennen kuin seos alkaa kiehumaan, vähennä lämpöä. Hämmennä edelleen seosta. Tässä vaiheessa mustikkahillomassa saattaa kuohua herkästi, joten toivottavasti olet valinnut tarpeeksi suuren kattilan. Tarvittaessa ota kattila pois kuumalta liedeltä hetkeksi. Kuori vaahto, kun sitä on muodostunut runsaasti.

Mustikkahillon valmistus alkaa

Jatka keittämistä välillä sekoitellen massaa (n. 20 min.). Lopulta massa tuntuu paksuhkolta ja kiinteämmältä sekä pinnalla on kiiltoa, jolloin se on valmista. Tämän valmistumisen havaitsemisen oppii kokemuksen kautta parhaiten.

Mustikkahillo on valmista

Anna mustikkahillon jäähtyä lähes 1/2 h välillä sekoitellen sitä. Täytä steriloidut lasipurkit piripintaan ja sulje ne välittömästi. Joskus hilloa roiskuu sitä purkittaessasi lasipurkin reunoille, joten se kannattaa puhdistaa kostealla keittiöpyyhkeellä tai kostutetulla talouspaperilla pois.

Näin saat etiketit samaan kohtaan

Monikäyttöinen perushillo on valmis. Mustikkahilloon sopii mausteeksi mm. vanilja ja kardemumma tai voit tehdä erilaisia seoksia muiden marjojen kanssa: mustikka-mansikka, mustikka -vadelma eli kuningatarhillo, mustikka-puolukka (tosi raikas ja kirpeähkö).

Kuningashillo

Itse olen nimennyt kuningashilloksi mustikka-puolukka-variksenmarjahillon, jota saat vain ja ainoastaan pohjoisen vaara-alueilta, kuten Kuusamosta. Puolukan poiminta-aikaan maastosta löytyy myös mustikkaa ja variksenmarjaa ja niinpä puolukkaa voi olla vaikea poimia puhtaana. Joten poimi kaikki samaan ja tee kuningashilloa. Siinä on pohjolan maut parhaimmillaan ja kuulaat ruskaiset syyspäivät maistuvat kielelläsi ja vaarojen kauniit ruskasävyt piirtyvät muistoina silmissäsi.

Joka vuosi minäkään en saa tätä kuningashilloa tehtyä ja siksi halusin siitä teille kertoa nyt. Lähes vastaavaa saa kuitenkin yhdistämällä puolukkaa ja mustikkaa, jos olet laittanut mustikkaa pakkaseen ja poimit tuoreita puolukoita sekaan.

Perushilloni on mustikkahillo

Lasipurkkien sterilointiohje löytyy ”Paras hillolusikkani, hillonvalmistuksen alkeita”-artikkelistani.

Kokeile hillonvalmistusta, helppoa kuin mikä. Tällä ohjeella mustikkahillosta ei tule jähmeän jämäkkää, koska haluan sen sekoittuvan jogurttiini.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s