Omenoiden aikaan 1: Omenasose

Omenat ovat, kuten muukin sato tänä vuonna, kypsyneet myöhään. Minä saan joka vuosi kerätä maahanpudonneita omenia tyttäreni suurien, vanhojen omenapuiden ympäriltä. Puut ovat niin suuria, että sato korjataan lähinnä maasta.

Pudonneista on otettava parhaimmat. Samalla voi olla varma, että ne ovat myös kypsiä. Pienistäkin omenoista saa erinomaista sosetta. Kutsun tekemääni omenahilloa soseeksi, koska viimeiseksi soseutan omenat sauvasekoittimella.

Omenasose

Pese omenat hyvin. Poista omenien kuorista rupiset kohdat, tummat pilkut ja vioittumat. Pilko juuresveitsellä omenista hedelmäliha ja jätä keskustan siemenkota ja kannat tähteiksi. Omenaporan käyttö on mielestäni turhan hidasta pienehköjen omenien kanssa.

Omenien pilkonta

Laita kattilaan (3l) vähintään 1 dl vettä ja puhdistetut omenapalat niin, että kattila on kukkuroillaan. Kuumenna, kunnes alkaa muodostumaan höyryä. Pienennä samalla lämpö keskilämmölle (3-4).

Lisää hillosokeria 2dl ja tavallista sokeria 2dl. Keitä sekoittaen n. 15-20 minuuttia, kunnes omenapalat ovat selkeästi muhentuneet pehmeiksi. Varo kuuman massan roiskeita ja massan pohjaanpalamista. Pidä lämpö miedolla mutta anna massan kuitenkin hiljalleen koko ajan kiehua.

Nosta kattila liedeltä ja soseuta kuuma massa sileäksi soseeksi sauvasekoittimella. Annostele kuumiin lasipurkkeihin ja kierrä kannet heti kiinni.

Omenasose

Omenasose on parhaimpia arkihilloja. Käytän sitä ohukaisten päälle, aamujogurttiini ja joskus omenapiirakkaan kosteutta antamaan.

Omenasoseen voi maustaa kanelilla, vaniljalla tai vaikka kardemummalla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s